Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Borsada Vergi Bilmeniz Gerekenler

Borsada Vergi: Bilmeniz Gerekenler

Dünyada Borsada Vergi Gelirleri

Borsada yapılan işlemlerden elde edilen gelirler, dünya genelinde vergiye tabidir. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören sözleşmelerden elde edilen gelirlerin vergilendirilme esasları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.

Türkiye'de Borsada Vergi Düzenlemeleri

Türkiye'de borsada işlem gören hisse senetleri üzerinden değer artış kazancı vergilendirilir. Bu vergi oranı %15'tir. Yatırım yaptığınız hisse senedinin Türkiye'de yerleşik bir şirkete mi yoksa yabancı bir şirkete mi ait olduğuna göre vergi hesaplaması değişir.

Türkiye'de Borsada Hisse Senedi Alım-Satımında Vergi Hesaplama

* Yerleşik Şirketler: Hisselerini sattığınızda, değer artış kazancı üzerinden %15 stopaj vergisi uygulanır. Yani hisselerin satış fiyatından alış fiyatını çıkararak bulduğunuz kar tutarının %15'ini vergi olarak ödersiniz. * Yabancı Şirketler: Yabancı şirketlere ait hisse senedi alım-satımında, alırken de satarken de %10 stopaj vergisi uygulanır. Yani hem hisseleri aldığınızda hem de sattığınızda, işlemin tutarının %10'unu vergi olarak ödersiniz.

Stopaj Vergisinden Muaflık

2023 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile borsaya kote şirketlerin halihazırda ödediği %15 stopaj vergisinden muaf hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, borsada hisse senedi alım-satımında vergi yükü azalacaktır.


Comments